Bridge to the Future
Korte berichten

Bridge to the Future Ambassade van Vrede

Stichting War Requiem - Bridge to the Future is sinds augustus 2014 aangesloten bij PAX als Ambassade van Vrede. Een Ambassade van Vrede is een lokaal steunpunt van PAX en organiseert rond de Vredesweek één of meerdere activiteiten. De Conferentie Bridge to the Future draagt bij aan bewustwording over oorlog, vrede en vrijheid en is zo'n activiteit.

Van Huis en Haard - Airborne Memories

De tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ vertelt het ingrijpende verhaal van de vluchtelingen tijdens de evacuatie en hun terugkeer. In totaal verlaten meer dan 150.000 burgers uit Arnhem en omgeving huis en haard. Wat maken de evacués mee op hun tocht? Hoe houden zij zich staande tijdens het maandenlange verblijf ver van huis? Wat treffen ze aan bij terugkeer? En hoe pakken ze het leven weer op? Aan de hand van de persoonlijke verhalen en voorwerpen waaraan herinneringen kleven komt deze indringende episode op een aansprekende wijze tot leven. De verhalen zijn in een boekje gebundeld en in de museumwinkel verkrijgbaar. ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’, Airbornemuseum Oosterbeek, tot en met 8 maart 2015.

Expositie 'Routes of Liberation' reist door Europa

De expositie 'Routes of liberation: European Legacies of the Second World War' onderzoekt hoe vrijheden werden verloren en persoonlijke vrijheden in de afgelopen eeuw werden teruggewonnen in verschillende Europese landen. De tentoonstelling biedt een combinatie van historische feiten en persoonlijke verhalen, waaronder die van de Engel van Arnhem, Kate ter Horst. Haar dochter en oprichtster van onze stichting Sophie Lambrechtsen - ter Horst en Arnhems burgemeester Herman Kaiser hadden de eer om de tentoonstelling in de Eusebiuskerk te openen; deze was daar in maart te bezichtigen en keert er in september terug. Routes of Liberation is een initiatief van de Stichting Liberation Route Europe.

Literaire avond over "Verwerking"

Productiehuis De Wintertuin greep het thema van de Conferentie 2010 aan om de rol van de literatuur bij traumaverwerking te belichten. De Wintertuin had Arnon Grunberg uitgenodigd in dit kader een lezing te houden. Dat gebeurde op woensdagavond 11 mei in Nijmegen. Meer informatie  ...

Arnon Grunberg (1971) debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen, een sterk autobiografische roman, waarin onder andere zijn joodse afkomst aan bod komt. Sindsdien verschenen tal van romans, gedichten, verhalenbundels columns en essays en won hij menig literauurprijs. Grunberg reisde onder meer langs oorlogszones in Irak en Afganistan, om meer te weten te komen over het leven van soldaten. Soldaten beleven deze oorlogen heel anders dan de gemiddelde journalist en herkennen weinig van hun werkelijkheid in de mediaverslagen. Hij begeleide een project om Nederlandse soldaten aan het schrijven te krijgen.  

Give Peace a chance

 Ver voordat John Lennon met Yoko Ono aan zijn zijde zou zingen voor een vreedzame wereld bezochten de Beatles in 1960 op doorreis naar Hamburg de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Lucas Lichtenberg wijde hieraan recent een artikel op de Achterpagina van de NRC.  

Bridge to the Future in vernieuwd Airborne Museum

In de de hal van het vernieuwde Airbornemuseum in Oosterbeek staat sinds 9 september 2009 een brug, gemaakt door kunstenares Petra Hartman. Daaraan kunnen mensen na hun bezoek aan het museum briefjes hangen met persoonlijke gedachten en wensen. Een voorloper van deze brug naar de toekomst, die eindigt in een hartje, deed al eerder dienst bij de Conferentie Bridge tot the Future. Een mooi initiatief van de jongeren Hanne Nusselder en Koen Woldringh, dat tot stand kwam met steun van Airborne Feelings De nieuwe brug was ook te zien zijn bij de Conferentie Bridge to the Future 2009 en bij de uitvoering van het War Requiem op 19 september 2009 in Musis Sacrum in Arnhem.

Heruitgave dagboek Kate ter Horst 

Op 17 september 2009 werd in Museum Hartenstein officieel het eerste exemplaar van "Een Schuilplaats in de Pastorie", de heruitgave van  het dagboek van Kate ter Horst, aangeboden aan Jean Paul Gebben, burgemeester van de gemeente Renkum. Dit gebeurde na toespraken van dochter Sophie Lambrechtsen - ter Horst en kleindochter Alexa ter Horst, die voor Artsen zonder grenzen onlangs nog in Sri Lanka werkte. Zij maakte op aangrijpende wijze duidelijk dat er in onze gruwelijke wereld  nog niets is veranderd, door fragmenten uit het dagboek van Kate ter Horst over de wanhopige situatie in 1944 in de Pastorie te vergelijken met haar berichten uit Sri lanka, waar zij het ook met weinig medicijnen en verbandmiddelen moest stellen om 1.900 burgerslachtoffers van de gevechten daar te kunnen helpen.

Kate ter Horst schreef  haar ervaringen kort na afloop van de Slag om Arnhem  op. Haar verslag in dagboekvorm verscheen in 1946 in de bundel Niet tevergeefs en later in vertaling als Cloud over Arnhem, met een voorwoord van Generaal Sir Frank King GCB MBE. Hij was destijds kapitein van de Britse luchtlandingsdivisie en bracht als gewonde een aantal dagen in haar huis door. De echtgenoot van Kate ter Horst, mr Jan ter Horst, schreef voor deze uitgave een beschouwing over het verloop van de strijd. In de heruitgave ter gelegenheid van de 65e herdenking van de Slag om Arnhem, worden deze verhalen ingeleid door de dochter van Kate ter Horst en aangevuld met nog niet eerder gepubliceerd fotomateriaal. De in Oosterbeek geboren journalist Willem de Bruin plaatst de Slag om Arnhem in zijn historische context.

Een schuilplaats in de pastorie is verkrijgbaar bij de boekhandel en via de uitgever Kontrast 

Doktersjas met bloedvekken

Op diezelfde ochtend van de 17e september 2009 werd na de kranslegging bij het oorlogsmonument de Naald, in Museum Hartenstein door de familie Ter Horst officieel de jas overhandigd van dokter Randall Martin, die, als enige arts in de overvolle 'Regimental Aid Post', onder erbarmelijke omstandigheden zoveel landgenoten zo goed en zo kwaad als dat ging van medische zorg heeft voorzien (zie ook pag. 36 in Een schuilpaats in de pastorie). De jas hangt nu in een vitrine op de eerste verdieping van het museum.

Arnhemse Elegieën in Vredebergkerk Oosterbeek

Hans Broekman schreef tussen 1992 en 1994 een aangrijpende liedcyclus ter herinnering aan de vroege dood van zijn medegymnasiasten Bert en Hans Kuik, die door de Duiters in 1944 werden vermoord, alsmede Peik ter Horst en Henk Winterink, die in 1947 in de uiterwaarden achter het Oude Kerkje (afbeelding) in Oosterbeek op een achtergebleven landmijn liepen. De Arnhemse Elegieën werden ten gehore gebracht bij de Conferentie in 2006. De liedcyclus werd ter gelegenheid van de 65e herdenking van de Slag om Arnhem opnieuw integraal uitgevoerd, ditmaal door het koor Capella Isalana o.l.v. Klaas Stok en Claar ter Horst aan de piano (foto). Het concert vond plaats op 10 september 2009 in de Vredebergkerk in Oosterbeek. Hans Broekman schreef een persoonlijke toelichting op zijn compositie.

Dank aan veteranen

Als negenjarige jongen maakte Mr. Song, thans president van het Internationaal Strafhof, de Korea-oorlog mee. hij moets dagelijks 16 km lopen om zijn familie, die zich in een bunker schuilhield,  van voedsel te voorzien. VN-troepen baanden uiteindelijk een weg naar vrede. Nederland leverde ook soldaten, van wie er 120 omkwamen. Tijdens de Conferentie Bridge to the Future had Mr. Song een ontmoeting met twee nog levende Korea-veteranen, waarbij hij hen persoonlijk dankte voor hun inzet en opofferingen. 

Kinderen schilderen doek voor conferentie

Sophie Lambrechtsen inspireerde kinderen tijdens de start van het Kulturhus Oosterbeek op 5 september 2008 tot het maken van een schildering, die twee weken later tijdens de Conferentie Bridge to the Future 2008 achter het podium hing waarop de Duitse en Britse Ambassadeur hun quatre-mains spel ten gehore brachten.

Bridge to the Future?

Stichting War Requiem - Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door kunstzinnige initiatieven en gelegenheden voor gedachte-wisseling en meningsvorming.

Agenda

Wilt u onze activiteiten steunen? Maak dan een financiŽle bijdrage over op NL07 RABO 0312 9873 07 t.n.v. Stichting War Requiem (ANBI)

Nieuwsbrief

Wanneer u onderstaande gegevens invult zullen wij u op de hoogte houden van onze activiteiten:


Indien van toepassing:
Ja, ik wil de nieuwsbrief van Stichting War Requiem - Bridge to the Future ontvangen.

Afmelden?

Contact

e-mail: info@bttf.nl