Schraalhans
radiotheater met schijngehakt

In september 2007 leverde Toneelgroep Oostpool een bijdrage met een bijzonder project, Schraalhans, radiotheater in de vorm van een hoorspel dat door de medewerking van Omroep Gelderland een groot bereik heeft gekregen.Een en ander speelde zich af onder de Waalbrug te Nijmegen, op de datum die voor Nijmegen historische betekenis heeft, omdat op 20 september 1944 deze brug door de geallieerden werd heroverd.

Zo’n 75 genodigden werden vooraf ontvangen in Hotel Courage aan de Waalkade in Nijmegen, waar burgemeester Thom de Graaf een toespraak hield. Mede gestimuleerd door de initiatieven van de Stichting War Requiem – Bridge to the Future wil hij de herdenking van de operatie Market Garden in Nijmegen rond de 20e september weer meer aandacht geven. De genodigden waren vervolgens getuigen van de live-opvoering en uitzending van Schraalhans door Toneelgroep Oostpool onder de Waalbrug.

“We luisteren naar een aflevering van het culinaire programma; ‘Mensje kookt met mensen.’ Light infotainment waarbij presentatrice Mensje van Meppel gasten aan tafel ontvangt waarmee ze kookt, eet en praat. De ene week kan dat roti zijn, een andere week keftedes met tsatsiki, of Russische bietensoep. Deze keer heeft de redactie gemeend de inhoud van het programma af te moeten stemmen op de jaarlijkse bevrijdingsherdenking. Er staat Schijngehakt op het menu. Tijdens het kokkerellen wordt de gasten naar pregnante, onthutsende, ontroerende oorlogsherinneringen gevraagd. Het is voor Mensje van Meppel niet eenvoudig het luchtige karakter van haar programma te behouden en tegelijkertijd de emoties van de gasten voldoende ruimte te geven.”

Schraalhans werd geschreven door Peer Wittenbols, huisschrijver van Oostpool. Artistiek leider Rob Ligthert had de regie. De acteurs John Buijsman, Anne Martien Lousberg, Remco Melles, Juul Vrijdag e.a. verleenden belangeloos hun medewerking. Componist en performer Jaap van Keulen verzorgde het geluidsontwerp.


Radio Gelderland ging al om 19.00 uur de lucht in, aansluitend aan de reguliere programmering. Het eerste uur werd gevuld met een journalistiek verslag van de voorbereiding en achtergronden van deze bijzondere productie. De uitzending van het radiotheater Schraalhans startte om 20.00 uur en duurde inclusief een nabespreking tot 21.00 uur.

zie ook fotogalerij

Bridge to the Future?

Stichting War Requiem - Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door kunstzinnige initiatieven en gelegenheden voor gedachte-wisseling en meningsvorming.

Agenda

Wilt u onze activiteiten steunen? Maak dan een financiŽle bijdrage over op NL07 RABO 0312 9873 07 t.n.v. Stichting War Requiem (ANBI)

Nieuwsbrief

Wanneer u onderstaande gegevens invult zullen wij u op de hoogte houden van onze activiteiten:


Indien van toepassing:
Ja, ik wil de nieuwsbrief van Stichting War Requiem - Bridge to the Future ontvangen.

Afmelden?

Contact

e-mail: info@bttf.nl