MENSEN
indringend theater door nieuwe lichting spelers

De Stichting War Requiem- Bridge to the Future benaderde in 2006 ArtEZ en Generale Oost als samenwerkingspartners voor een culturele bijdrage aan “het toekomstgericht herdenken” in september 2008. Generale Oost heeft daarop Joeri Vos, toneelschrijver en theatermaker, gevraagd om dit project artistiek vorm te geven. Dit deed hij met zijn pas opgerichte TG 42, dat bestaat uit studenten die zijn afgestudeerd aan de toneelschool van ArtEZ.

Als resultaat hiervan speelde van 17 t/m 21 september 2008 in het kader van de Herdenkingen rondom de Slag om Arnhem het bijzondere theaterproject MENSEN in een loods in 'de achtertuin' van het Airborne Museum in Oosterbeek. In Park Hartenstein, de plek waar in 1944 vele soldatensneuvelden is de historie tot op de dag van vandaag voelbaar. Op deze plek wist de locatievoorstelling MENSEN op een bijzondere wijze een brug naar de toekomst te slaan.

De theatervoorstelling werd gemaakt en gespeeld door een nieuwe lichting theatermakers, ofwel alle 36 (!) studenten van de Arnhemse ArtEZ Toneelschool. Deze studenten maken deel uit van de ‘derde generatie’ die in de zeer nabije toekomst voor de uitdaging staat om de traditie van herdenken ‘levend’ te houden.

De acteurs in opleiding spraken met opa's en oma's, lazen boeken over de Tweede Wereldoorlog en verdiepten zich in de Slag om Arnhem in het bijzonder. Ze stroopten het internet af, neurieden mee met populaire liedjes uit de oorlogsjaren en gingen op de koffie bij Sophie Lambrechtsen-ter Horst, wier familiehuis midden in de frontlinies stond en waar haar moeder Kate ter Horst zich ontfermde over zwaargewonde soldaten.


Gedurende het voortraject werden tal van grappige, ontroerende maar ook vreselijke herinneringen verzameld. Verhalen dus van mensen die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Schrijver en regisseur Joeri Vos, zelf twee jaar geleden afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool, schreef op basis van deze verhalen de tekst voor MENSEN.  

De voorstelling MENSEN, die vijf avonden lang telkens met honderd bezoekers uitverkocht was, werd mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het LIRA Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Ministerie van OCW, Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem.

zie ook fotogalerij

(Scenefoto's Judith Zwikker)

Bridge to the Future?

Stichting War Requiem - Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door kunstzinnige initiatieven en gelegenheden voor gedachte-wisseling en meningsvorming.

Agenda

Wilt u onze activiteiten steunen? Maak dan een financiŽle bijdrage over op NL07 RABO 0312 9873 07 t.n.v. Stichting War Requiem (ANBI)

Nieuwsbrief

Wanneer u onderstaande gegevens invult zullen wij u op de hoogte houden van onze activiteiten:


Indien van toepassing:
Ja, ik wil de nieuwsbrief van Stichting War Requiem - Bridge to the Future ontvangen.

Afmelden?

Contact

e-mail: info@bttf.nl